GEZELİM GÖRELİM



DOĞA HARİKALARINDAN ŞİLE

Şile, İstanbul iline bağlı bir ilçedir. Marmara Bölgesi'nin kuzey doğusunda, Karadeniz kıyısındadır.

Doğal yapı

Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara bölgesinin ise kuzeydoğusunda, Kocaeli yarım adasının Karadeniz kıyısında yer alır.29 derece 40 dk. doğu boylamı ile 41 derece 10 dk kuzey enlemi üzerindedir. İstanbul’a uzaklığı 55 km olan Şile, yaz aylarında şehre yakınlığı sayesinde insanların hafta sonlarını geçirmek için tercih ettiği bir yöredir. İstanbul-Şile arasında yapımı tamamlanan otoban, Şile’ye ulaşımı kolaylaştırırken artan ziyaretçi sayısı ve Şile’de kurulan üniversite kampüsü Şile’nin sosyal ve ekonomik hayatı üzerinde farklı etkiler yaratır. Şile, kilometrelerce uzunlukta doğal plajlardan, yumuşak tepelerden, akarsulardan ve ormanlardan oluşan ve doğal güzellikleri ile öne çıkan bir bölgedir. İlçenin büyük bir kısmı kestane, kayın, meşe, kızılağaç ve akçaağaç ormanları ile kaplıdır. Kaynakları ormanlık alanların içinde olan sayısız akarsular ve göller arasında verimli tarım havzaları bulunur. Doğal göllerin dışında Ömerli ve Darlık baraj gölleri, Kervansaray, Karamandere ve Oruçoğlu göletleri içme suyu ve sulama amaçlı kullanılır.

Ekonomi

Şile'nin en önemli ekonomik değeri turizmdir. Karadeniz'in doğal hayatı tahrip edilmeden önce balıkçılık yerleşik halkın önemli gelir kaynaklarındandı, ancak Karadeniz de uzun yıllardır devam eden bilinçsiz balık avı Şile'de balıkçılığı bitirme noktasına getirdi.

Tarihçe

Şile adını Ballıbabagiller familyasından, halk arasında mercanköşk olarak bilinen mevsimlik çiçekli bir bitkiden almaktadır. Şile'nin M.Ö. 7. Yüzyıla uzanan tarihinde Frig, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı İmparatorlukları yer almıştır. İlk yerleşenlerin Bitinler olması nedeniyle bu bölge Bitinya olarak anılmıştır. Türkler bu bölgeye Osmanlı'lar zamanında yerleşmişler. 1350 yıllarında Orhan Bey zamanında Şile'nin civarına, 1450 yıllarında da Yıldırım Beyazıt zamanında Şile merkeze yerleşmişlerdir. Şile ilçe merkezindeki mahalle adları Yıldırım Beyazıt'ın akıncı beylerinin adlarıdır. Şile 500 yıl Osmanlı Hükümdarlığında kalmış, 1918 Mondros Antlaşması ile İngilizlere bırakılmış ise de Kurtuluş Savaşı sonrası 7 Ekim 1922'de tekrar Türklerin egemenliğine geçmiştir. Şile Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Belediye yapılmış, İstanbul'a yakınlığı, tabiat ve kültür varlıklarının zenginliği ile turistik bir ilçe olarak tarihteki yerini almıştır. Şile'nin sahip olduğu bu zenginlikler önemli bir potansiyeldir. Bu nedenle özenle korunarak, özellikle yatırımlarla gelişecek olan Şile; Turizm, Eğitim, Sağlık, Spor, Kültür ve Sanat Merkezi olacaktır. Yaşayan kültür varlığı Şile Bezi adına düzenlenen “Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali” sosyal ve ekonomik yaşama renk ve katkı sağlamaktadır.

ŞİLE Manzaraları





























Mesleki Haberler    |     Sağlık Haberleri    |     Vergi Takvimi    |     Gezelim Görelim    |     Pompa Fiyatları    |     Shell Kampanyalar    |     Anasayfa

Designed by MAPA